Smit & Heinen Makelaars en Taxateurs o/z

Ondanks dat de druk op de woningmarkt iets afneemt, blijven de huizenprijzen in 2022 stijgen



Ondanks dat de druk op de woningmarkt iets afneemt, blijven de huizenprijzen in 2022 stijgen
26 apr. 2022·
Leestijd:

Waar kopers al een tijdje hopen op een daling in de huizenprijzen, ziet dat er eerst niet naar uit voor 2022. Ondanks een kleine daling in de huizenprijzen in vergelijking met het laatste kwartaal van 2021, is dit een trend die voorlopig nog niet zal doorzetten. In het eerste kwartaal van 2022 zijn de gemiddelde huizenprijzen weer flink gestegen in vergelijking met een jaar geleden. Wel verschilt de grootte van de stijging ten opzichte van vorig jaar sterk per regio. Gemiddeld zijn de huizenprijzen ten opzichte van vorig jaar gestegen met 13,7%*. Hoe zien de voorspellingen eruit voor de rest van het jaar? Wij doken erin, lees er meer over in deze blog.

*BRON: NVM

Invloeden vanuit de wereld zorgen voor nog meer onzekerheid

Een inflatie die sinds 1945 niet zo hoog is geweest, de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de sancties van Europa tegen Rusland zorgen voor nog meer onzekerheid op de financiële markt. Onzekerheid op de financiële markt heeft veel invloed op de woningmarkt. Mensen durven in onzekere tijden geen grote, ingrijpende aankopen zoals een huis te doen. Daarnaast stijgen ook de hypotheekrentes, waardoor mensen minder geld kunnen lenen voor een hypotheek.

Te vroeg om conclusies te trekken

Al deze invloeden zorgen er in theorie voor dat de vraag naar huizen afneemt. Mensen durven grote aankopen, zoals het kopen van een huis momenteel niet aan. Dat de vraag afneemt, resulteert erin dat de druk in de woningmarkt afneemt en dat huizenprijzen dalen. In ieder geval als je ze vergelijkt met het laatste kwartaal van 2021. Of dit een blijvende daling in de huizenprijzen is, is nog maar de vraag. Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is het nog te vroeg om conclusies te trekken over of de meest recente ontwikkelingen in bijvoorbeeld Oekraïne invloed hebben op de stijgende hypotheekrentes en energiekosten.

BRON: https://vastgoedactueel.nl/nvm...;

Licht briesje op de oververhitte woningmarkt

Toch neemt de druk op de woningmarkt iets af, de afgelopen drie kwartalen bleven de huizenprijzen stijgen met zo’n 20%. Daar zitten we het eerste kwartaal van 2022 toch ongeveer een kwart onder, met 13,7%*. Toch hoeven de consumenten nog niet te rekenen op structureel dalende huizenprijzen, alleen de groei zal iets afzwakken. Dit betekent dat de prijzen zullen blijven stijgen, maar niet zo hard als dat ze de afgelopen tijd stegen.

*BRON: NVM

Prijsontwikkelingen verschillen erg per regio

Toch verschilt het in Nederland erg per regio hoe de prijzen zich ontwikkelen. Het ene gebied heeft een veel grotere stijging dan de ander. Flevoland steekt er met kop en schouders bovenuit. Vergeleken met dezelfde periode in 2021 zijn de prijzen hier met meer dan 23% gestegen. Zeeland, Limburg, het zuiden van Friesland, Noord-Drenthe en delen van Zuid-Holland en Noord-Holland zijn in verhouding het minst aan het stijgen. Zij zitten in vergelijking met een jaar eerder op een stijging van onder de 14%. Klik op deze link om de prijsontwikkelingen in jouw gebied te zien: https://www.nvm.nl/wonen/marktinformatie/

Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Amsterdam
Van Woustraat 161
1074 AK Amsterdam

Haarlem
Korte Margarethastraat 9
2011 PK Haarlem

Back to top