Smit & Heinen Makelaars en Taxateurs o/z

Het biedlogboek: Wat is het en waarom is het ingesteld?Het biedlogboek: Wat is het en waarom is het ingesteld?
21 mrt. 2023·
Leestijd:

Vanaf 1 januari is het verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij de NVM, VBO en Vastgoedpro om een digitaal biedlogboek bij te houden. Hierin kunnen mensen die bieden op een woning zien wat andere kandidaten hebben geboden. Hoe werkt het biedlogboek precies en waarom is het ingesteld? Dat kun je lezen in onze blog.

Wat wordt er bijgehouden in het biedlogboek?

In het biedlogboek staan alle biedingen die op de desbetreffende woning zijn uitgebracht. Deze biedingen worden anoniem vertoond. Ook wordt de datum vermeld waarop het bod is uitgebracht. Daarnaast worden eventuele voorbehouden of wensen van de bieder ook vermeld in het biedlogboek. Je kunt niet lezen wie er heeft geboden, dit mag niet volgens de privacywet.

Waarom wordt het biedlogboek verplicht gesteld?

Het logboek is ingesteld om meer transparantie op de huizenmarkt te krijgen. Voor nu is het alleen nog verplicht voor leden van de NVM, VBO en Vastgoedpro om de biedingen bij te houden. Door de biedingen transparant te maken, kan gecontroleerd worden of alles eerlijk en volgens de regels is gegaan. Bieders krijgen zo weer grip op het biedproces. Als het biedproces toch niet helemaal eerlijk verloopt, dan heeft de consument hier bewijs van. Dit was voor het biedlogboek niet het geval.

Wanneer krijgt de consument inzage in het biedlogboek?

Het biedlogboek is beschikbaar na afloop van de bedenktijd en/of ontbindende voorwaarden voor degenen die zelf ook hebben geboden. Dit is vooralsnog alleen mogelijk bij de makelaars die zijn aangesloten bij de NVM, VBO en Vastgoedpro.

In deze blog hebben we je wat meer informatie gegeven over het biedlogboek. Heb je toch nog vragen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Amsterdam
Van Woustraat 161
1074 AK Amsterdam

Haarlem
Korte Margarethastraat 9
2011 PK Haarlem

Back to top