Smit & Heinen Makelaars en Taxateurs o/z

Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder door hoge huizenprijzen

Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder door hoge huizenprijzen
21 feb. 2022·
Leestijd:

Moeite met het kiezen van een hypotheek? Steeds meer mensen sluiten een aflossingsvrije hypotheek af. Aan een aflossingsvrije hypotheek zitten echter wat risico’s verbonden. Toch wordt het steeds populairder. Hoe kan dit?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Wanneer je een aflossingsvrije hypotheek afsluit betaal je tot de einddatum alleen de rente. Op de einddatum van de hypotheek moet je de lening in één keer aflossen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal rond de 30 jaar. Je hebt dus 30 jaar lang vrij lage maandlasten, maar houd er rekening mee dat je na de 30 jaar alles in één keer moet aflossen.

Waarom wordt er zo veel voor een aflossingsvrije hypotheek gekozen?

Deze hypotheekvorm wordt vooral gekozen door starters. De huizenprijzen zijn – door het overbieden - tegenwoordig erg hoog. De rente daarentegen is weer enorm laag. Hierdoor lijkt een aflossingsvrije hypotheek vaak de goedkoopste optie. Starters hebben namelijk op deze manier lagere maandlasten, omdat ze de lening nog niet hoeven af te lossen.

Niet alleen bij starters is deze hypotheekvorm in populariteit aan het groeien. Ook bij 45- tot 55-plussers is een lichte stijging te zien.

Wat zijn de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek?

Het risico is dat je niet van tevoren weet hoe jouw inkomen er over dertig jaar uit ziet. Het kan best zijn dat je tegen die tijd je baan bent kwijtgeraakt of bijvoorbeeld minder bent gaan werken. Hierdoor is je inkomen aanzienlijker lager dan bij de afsluiting van je hypotheek.

Juist om deze reden mag een volledig aflossingsvrije hypotheek niet meer. Het aflossingsvrije deel mag op dit moment nog maximaal 50 procent van de woningwaarde bedragen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

Lees verder 21 nov. 2024
Back to top