Mijn favorieten

Metropoolregio Amsterdam: wonen buiten de ring, maar binnen de regio

Wat hebben de Zuidas, het strand van Bloemendaal, luchthaven Lelystad en de bloemenveiling van Aalsmeer met elkaar te maken? Juist, ze zijn alle vier onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Dit is een samenwerkingsverband tussen de provincies Noord-Holland en Flevoland, 32 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. Grote kans dat dit nieuwe informatie voor je is, want die samenwerking is nauwelijks zichtbaar voor inwoners. Sven Heinen pleit voor verandering: ‘Een gedeelde toekomstvisie is de oplossing voor de woningnood in Amsterdam’.  

Beurs, bloemenveiling en beach

Bij het woord ‘metropool’ denk je waarschijnlijk aan de wolkenkrabbers van New York of het metronetwerk van Londen. Maar hé, onze hoofdstad is er ook een! Amsterdam maakt deel uit van de metropoolregio die zich uitstrekt van IJmuiden tot Lelystad, en van Purmerend tot de Haarlemmermeer. Binnen dit gebied vind je maar liefst twee luchthavens, een uitgestrekte kustlijn, de grootste bloemenveiling van de wereld, Media Valley en het kloppend hart van financieel Nederland. Bovendien verschillen de gemeenten en deelregio’s van elkaar op economisch, stedelijk en landschappelijk vlak. Dankzij die diversiteit staat de MRA in de Europese top-5 van economisch sterke regio’s. Need we say more?

Metropoolregio Amsterdam (bron: MRA)
In cijfers
Niet zo gek dus, dat er al jaren sprake is van zogenaamde urbanisering: een trek naar de stad met oplopende conjunctuur. Ieder jaar komen er zo’n 30.000 mensen naar Amsterdam om hier te wonen en werken. Er vertrekken er jaarlijks echter maar 15.000. Snelle rekensom: het inwoneraantal van Amsterdam groeit dus ieder jaar met 15.000. Tel daarbij op – sorry, wij rekenen graag – dat er structureel te weinig wordt gebouwd in de hoofdstad. Bovendien bestaat de woningmarkt voor 30% uit koopwoningen en voor 70% uit huurwoningen. Binnen die laatste categorie is slechts 14% beschikbaar voor vrije verhuur, de rest is sociale huur. De uitkomst? Een schrijnend tekort aan betaalbare woningen in de o zo aantrekkelijke hoofdstad.


Het belang van samenwerken
Om dit probleem aan te pakken, moet je de krachten bundelen. Daarom dringt Sven, als voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), al twee jaar aan op een gezamenlijk woonprogramma binnen de metropoolregio. Niet zoiets als Eigen Huis & Interieur, maar een gedeelde visie op het verruimen van het regionale woningaanbod. Neem de bouw van sociale huurwoningen aan de Zuidas, oftewel de goedkoopste woningen op de duurste grond. Dat moet stoppen. Door sociale huur beter te verspreiden over de gehele regio (Amsterdam kent immers al 56% sociale huurvoorraad) , kan de verhouding tot de vrije sectorhuur rechtgetrokken worden. Samenwerking met omliggende gemeenten is daarbij onmisbaar.


Toekomstmuziek
Het allerbelangrijkst, zegt Sven, is een gedeelde toekomstvisie. Stel dat Amsterdam aan de bel trekt bij Almere vanwege het tekort aan betaalbare woningen. Almere kan daar niet van de ene op andere dag op inspelen; daar gaat weer een jaar of twee overheen. Een ander speerpunt betreft de infrastructuur. In juli 2018 rijdt na ruim twintig jaar voorbereiding de Noord-Zuidlijn. Waarom is er niet meteen nagedacht over het doortrekken van de lijn naar Purmerend of Hoorn, of het creëren van een Oost-Westverbinding? Een randstadrail?
Het doorvoeren van processen in de ruimtelijke ordening duurt nu zo’n tien tot vijftien jaar. Daarom pleit de MVA voor een Minister van Wonen, specifiek voor de Randstad. Maar dan wel graag een visionair, iemand die vooruit durft te denken. Iemand die een oplossing zoekt voor het feit dat zijn zoon ingeloot moet zien te worden voor een van de twaalf middelbare scholen op zijn voorkeurslijstje. Iemand die eens afstapt van zijn of haar partijkleur. Wonen is ten slotte een primaire levensbehoefte. En of dat nu een tiny house, bungalow, stacaravan, dubbel bovenhuis, huur- of koopwoning is: het motto van de MVA is niet voor niets ‘voor iedereen een woning’.

Inhoud: Sven Heinen
Redactie: Sabine Meekel