Smit & Heinen Brokers & Appraisers - Amsterdam Branch
Flag of the Netherlands

Do’s en don'ts bij het maken van woningfoto’sWoningfoto's maken? Dit zijn onze tips!
26 Jun 2023·
Reading time:

Woningfoto’s zijn erg belangrijk tijdens het verkoopproces. Het is de eerste indruk die een potentiële koper van jouw woning krijgt. Daarom wil je dat jouw woning zo goed mogelijk op de foto staat, zodat de kans op verkopen zo groot mogelijk is. Maar wat zijn nou precies de do’s en dont’s bij het maken van woningfoto’s?

Zorg voor een opgeruimd huis

Kijk jij wel eens naar woningfoto’s? Een iets te volle prullenbak, een asbak op tafel, een kattenbak in het zicht of lege flessen ogen niet zo netjes. Ook al weet je dat je deze spullen niet bij het huis krijgt, toch gaat je voorkeur uit naar een schoon en net huis.

Doe dus altijd even een rondje door het huis voordat de woningfotograaf langs komt. Alle ‘normale huishoudelijke’ spullen kan je het beste opbergen. Denk hierbij aan gebruikte vaatdoekjes, wc-rollen, schoonmaakspullen, een volle vuilniszak die nog in de container moet of een volle prullenbak.

Het toilet is cruciaal

Het toilet is een cruciaal punt om op te letten wanneer je jouw woning klaarmaakt voor de woningfoto’s.

Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de toiletbril naar beneden is, dit oogt een stuk schoner. Ook is een tip om het toilet zo leeg mogelijk te maken. Het prullenbakje, de extra wc-rollen, de wc-borstel etc. kunnen allemaal (tijdelijk) weggehaald worden. Zo oogt jouw toilet veel ruimer en netter.

Persoonlijke spullen

Foto’s van het gezin zijn natuurlijk ontzettend leuk om in huis te hebben, maar op funda worden deze geblurd. Haal daarom de persoonlijke foto’s even weg voordat je de woningfoto’s laat maken. Het is zonde om overal een vage vlek op de foto’s te zien staan.

Kostbare spullen

Misschien is het een open deur, maar iedereen ziet jouw woning, inclusief adres! Zorg er daarom voor dat kostbare, dure spullen niet op de foto staan. Ook huissleutels kan je beter even weglaten.

Het weer

Het is je vast wel eens opgevallen: de meeste woningfoto’s zijn gemaakt met mooi weer. Dit is niet zonder reden. Mensen worden nou eenmaal vrolijker en positiever van een strakblauwe lucht dan van een grijze lucht. Positievere gevoelens zorgen voor een positievere indruk van de woning. Denk hier dus aan bij het inplannen van de fotograaf.

Natuurlijk kan je nooit van tevoren weten wat het weer doet, maar je kan er wel mee rekening mee houden. En… met Photoshop kan je ook een heleboel. 😉

Sfeervol

Zorg ervoor dat je woning nog wel sfeervol blijft. We raden je aan om zoveel mogelijk persoonlijke spullen weg te halen en alles netjes op te ruimen, maar pas op dat de sfeer hierdoor niet wegvalt. Een plantje in de vensterbank mag echt wel blijven staan, leuke kaarsjes op de salontafel of een bos bloemen op de keukentafel, het zorgt allemaal voor net wat meer sfeer. Heb je een open haard? Deze kan je even aan doen voor de foto’s. Het is de bedoeling dat de potentiële koper zich meteen thuis voelt. Al met al is het een hele hoop waar je op moet letten. Maar denk erom dat het nog altijd het belangrijkst is hoe jij je erbij voelt. Het is jouw woning die online komt, dus zorg er altijd voor dat jij er achterstaat hoe deze is gefotografeerd.

Wij hopen je met deze tips wat inzichten te hebben gegeven en wensen je veel verkoopplezier!

Other interesting news articles

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 Mar 2024 Meer lezen

Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?

Als jij in Nederland een stuk grond of een pand koopt, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Ook als jij bepaalde rechten of aandelen koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een woning. Deze bedraagt 2% van de aankoopwaarde. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting. We vertellen je graag hoe dat zit. Ontdek direct of jij het recht hebt op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

22 May 2023 Meer lezen

Wanneer laat je een taxatierapport opstellen, en wanneer volstaat een waardebepaling?

Bij het kopen van een nieuwe woning, het verbouwen van je huidige woning of bij het aanvragen van een echtscheiding, moet je in bijna alle gevallen een taxatierapport laten opstellen voor je geldverstrekker. Deze geldverstrekker of bank wil de waarde van jouw huis weten om zo de lening te kunnen inschatten. Toch is een taxatierapport niet altijd verplicht, en volstaat een gratis waardebepaling. Maar wanneer laat jij een taxateur bij je langskomen en wanneer niet? Na het lezen van deze blog heb jij een duidelijk antwoord op deze vraag!

21 Mar 2023 Meer lezen

Smit & Heinen Brokers & Appraisers - Haarlem Branch
Tuinkersstraat 22
2034 MH Haarlem

Smit & Heinen Brokers & Appraisers - Amsterdam Branch
Van Woustraat 161
1074 AK Amsterdam

  • Copyright 2024 Smit en Heinen Engels
  • All rights reserved
  • Privacy Policy
Back to top